Excursie Kopenhagen

BSc BE mobiliteit

Excursie Kopenhagen

12186368_895944003831325_453465716689756714_o

Als je aan Kopenhagen denkt, dan denk je gelijk aan de fiets. Want van Kopenhagen wordt gezegd dat het de beste fietsstad van de wereld is. Nou, dát schept nogal wat verwachtingen! Daarnaast loopt deze snel groeiende regio, waar momenteel zo’n 4 miljoen mensen wonen, ook nog eens voorop als het gaat om vernieuwende en duurzame stedelijke ontwikkeling. En wat betekent dat voor de mobiliteit? Om antwoord te krijgen op die vraag zijn gedurende een week allerlei projecten en bedrijven bezocht.

De Cycling Embassy of Denmark gaf een zeer inspirende presentatie over hoe Kopenhagen zo’n goede fietsstad is geworden. En ze willen het zelfs nog verder verbeteren. Niet alleen de infrastructuur moet dan op orde zijn, maar het moet voor mensen vooral ook vanzelfsprekend zijn om de fiets te pakken. Hoe goed het fietsen is in Kopenhagen hebben de studenten zelf ervaren tijdens een enerverende fietstoer door de stad!

In Malmö timmeren ze ook hard aan de weg. De stad wil schoon en duurzaam zijn. De stadsarchitect heeft uitgelegd hoe ze dat voor elkaar gaan krijgen. Met eigen ogen hebben de studenten gezien hoe de stad daar nu al mee bezig is. Een oud havengebied wordt momenteel getransformeerd tot een energiezuinige wijk met slimme oplossingen voor openbaar vervoer, fiets en voetganger.

Voor de stad Lund in Zweden zijn de studenten de uitdaging aangegaan binnen één uur tijd een ontwerpoplossing te bedenken voor een knelpunt in de binnenstad. Want hoe kan het drukke busverkeer samengaan met een toekomstige snelfietsroute door het centrum? En bij het hoofdkantoor van IKEA hebben twee verkeersspecialisten verteld over hun werk en wat deze meubelgigant allemaal doet om de bereikbaarheid van hun winkels, het parkeren en het inladen van gekochte spullen zo goed mogelijk te laten verlopen. Wat een wereldbaan!

IMG_20151021_175553

Tot slot hebben de studenten een kijkje genomen bij de Deense Spoorwegen. Op het hoofdkantoor hoorden ze over nieuwe dienstregelingplannen en de aankoop van nieuwe treinen. Bij de Technische Universiteit Denemarken ontmoetten ze Deense studenten van de opleiding Traffic & Transport en zijn ervaringen van het Nederlandse en Deense verkeerssysteem met elkaar uitgewisseld.

Het was een zeer leerzame en vooral ook gezellige week waar iedereen nog vaak enthousiast aan zal terugdenken! In de bijlage kun je de reisgids bekijken.

Reisgids Mobiliteit

Tekst: Mark van Eijk
Bron: Shaping Society

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.